Neulottu tonttulakki kirjoneuleella OHJE

Olen ihan suorastaan kateellisena seurannut kaikkia joulunajan yhteisneulontaprojekteja ja kuinka niitä olisi kiva toteuttaa tai olla mukana mutta tällä hetkellä keskeisin projekti on ollut perhe.

Muistin kuitenkin kolmen vuoden takaisen järjestämäni yhteisneulonnan jossa neulottiin uniikki tonttulakki ja ajattelin koostaa ohjeen nyt tämän blogin alle ja yhteen kokonaiseen postaukseen. Miltä kuulostaa? jos puikoille mahtuu vielä neulottavaa ennen joulua, tämä valmistuu nopeasti ja on oiva lämmittämään sikäli pakkaset jatkavat vielä joululle. 

Valmis pipo on ympärykseltään n. 54 cm ja aikuiseen päähän sopiva. Kuviot kuudella jaollisia joten silmukkamäärä muuteltavissa tämän puitteissa!

Mitä tarvitset? 

  • ainakin kahta väriä, ohjeen lakki neulottu Novitan Isoveli -langalla (värit silloinen kanerva ja luonnonvalkoinen)
  • puikot käsialan mukaan (langan ohjeistus 5-6 mm). Sukkapuikot käy, mutta pyöröpuikot helpottavat huimasti :-)

Aloita lakki luomalla 84 silmukkaa. Voit tehdä resorin pienemmillä puikoilla kuin kirjoneuletta neuloen, näin resorista tulee tiukempi. 

Resoriin neulotaan helppoa pikkupalmikkoa johon et välttämättä tarvitse apupuikkoa. 


Neulo 2o2n 2 krs
*Nosta ensimmäinen oikea silmukka eteen odottamaan, neulo 1o ja ota varovaisesti odotteleva silmukka takaisin puikolle ja neulo 1o. 2 n.* Toista kerroksen loppuun.
2o2n 2 krs
Palmikkokierros
2o2n 2 krs
Palmikkokierros
2o2n 2 krs

Aloitetaan ensimmäinen kirjoneuleosio. Kirjoneule alkaa piparireunasta ja osio päättyy kukkakuvioon.

Seuraavassa osiossa aloitamme kavennukset. 

1. kavennuskierros: neulo rivin ensimmäiset silmukat oikein yhteen, jatka neuloen 38 s, neulo ylivetokavennus, 1 s, kaksi oikein yhteen, 1 s, kaksi oikein yhteen. Jatka normaalisti neuloen kunnes jäljellä on viisi silmukkaa. Tee ylivetokavennus, 1 s ja ylivetokavennus.

Jatka seuraavat kavennuskierrokset samalla tavalla, samoille kohdin. Kavennnuskohta kannattaa merkitä esimerkiksi langanpätkällä tai silmukkamerkillä.

HOX! jos tässä kohden tuntuu, että piposta tulee liian pieni (esimerkiksi jos neulot pienemmällä langalla) mikäli nyt aloittaa jo kavennukset, tee väliin raitoja tai mitä mieleesi tuleekaan! oma pipo oli noin 24 cm pitkä ennen kavennuksia.

Kavennukset jatkuvat myös seuraavassa osiossa samalla tavalla kuin aiemminkin ja osuvat samoihin kohtiin, kuvio jatkuu kuusikolla ja osio päättyy siksak kuvioon: 

Kavennusten jälkeen puikoilla on jäljellä 24 silmukkaa. Älä stressaa mikäli niitä on eri määrä, ei tämä ole niin vakavaa!

Viimeisiin en ole piirtänyt kaavioita, nyt tehdään ihan tavallisia raitoja, yksi rivi värillisellä, yksi pohjavärillä jne. Kavenna joka toisella rivillä aina 4 s pois (2 per puoli). Kun silmukoita on jäljellä 6 kpl, päättele. 


Tonttulakki kruunataan luonnollisesti pehmoisella tekoturkistupsulla, vanhalla kunnon villalankatupsulla tai vaikkapa isolla kulkusella! valinta on sinun. 

Muista tägätä Instagramissa @minnahukassa  koska haluan nähdä mitä olette tehneet! tägillä #sukathukassakal näkee myös muiden neulomia tonttulakkeja, voit käyttää tägiä myös niin kerääntyvät samaan paikkaan vaikkei tämä knit along -projekti tänä vuonna olekaan :-)

Ihanaa joulunodotusta!

Kommentit

Suositut tekstit